Fritid

Sykkelregister – Guide til Bikemember

sykkelregister

Sykkelregister guide: De fleste nordmenn har en sykkel – men det er også utrolig mange av oss som har fått en sykkel stjålet fra seg. Ofte hjelper det lite å anmelde det til politiet, da vi vet de ikke har ressurser nok til å følge opp alle sakene om stjålne sykler. Til det er det altfor mange som blir stjålet – hver dag. Faktisk ble det anmeldt tyveri av over 30 sykler hver dag til forsikringsselskapene. Det vil si at det blir stjålet over én sykkel i timen i Norge. I tillegg kan vi være helt sikre på at det finnes store mørketall. Det er nemlig ikke alle syklene som har så stor verdi, og derfor blir ikke syklene meldt stjålet. Til det blir egenandelen når de skal erstattes for stor.

Derfor er sykkelregister en god idé

Derfor er det en god idé å registrere sykkelen i et FG godkjent sykkelregister. Bikemember.no er et slikt register, og er den moderne arvtakeren til Falck sykkelregister som ikke lengre eksisterer, men skiftet navn til Securmark. Nedenfor vil vi fortelle deg litt nærmere om Bikemember.no, og hvilke fordeler du kan få ved å bli medlem der. Les derfor videre, og bli klokere på sykkelregistreringen og hvor viktig det kan være for deg!

Hvem er Bikemember.no?

Som sagt, så er Bikemember.no et nytt og FG-godkjent sykkelregister. Det har som formål å avdekke om en sykkel er stjålet. På den måten kan man finne eieren og returnere den. At det er FG-godkjent, betyr at det er godkjent av Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnemd. Sykkelregistrene har altså et tett samarbeid med forsikringsselskapene, da det er i begges interesse – også din – at syklene lettere kan spores og sikres ved et slikt register.

Les mer om Bikemember.no

Hva får jeg ved et abonnement hos Bikemember.no?

Det behøver ikke å koste spesielt mye hvis man vil sikre sykkelen sin mot tyveri på best mulig måte. Det du får ved å melde deg inn hos Bikemember.no er blant annet:

  • Rabatter og mindre egenandel hos forsikringsselskapene – helt opptil 50 %!
  • Registrering av sykkelen din for 149 kroner i året
  • Registrering av alle familiens sykler for 299 kroner i året
  • Oblat som settes på sykkelen, slik at den blir mye mindre attraktiv for tyvene
  • Mulighet til enkelt å selge sykkelen din videre, eller overføre den til ny eier
  • Enkel oppgradering eller nedjustering av abonnementet ditt

Forsikringsselskapene endrer av og til rabattordningen deres. Men hvis du registrerer sykkelen din innen de har påbegynt endringen, så gjelder den selvfølgelig i forsikringsperioden. Denne forsikringsperioden er som oftest på et år. Hvis du klikker deg inn på Bikemember.no, så finner du en oversikt over hvilke rabatter de forskjellige forsikringsselskapene gir hvis du blir medlem der. Denne oversikten oppdateres hele tiden, men du bør som hovedregel dobbeltsjekke med forsikringsselskapet ditt for å være helt sikker på at det er riktig.

Slik stopper du sykkeltyven

Det er utrolig irriterende når sykkelen blir stjålet. Man kan aldri helt garantere seg i mot det, men heldigvis så kan man gjøre det så ubehagelig og vanskelig så mulig for sykkeltyven.

Lås sykkelen din

Det første man skal gjøre, er selvfølgelig å låse sykkelen. Ikke bare med en forsikringsgodkjent sykkellås, men med to stykker. Når du parkerer sykkelen utenfor der du bor, så skal du bruke lås nummer to til å lenke sykkelen fast til en benk, sykkelstativ, gatelykt eller noe annet som tyven ikke bare kan ta med seg sammen med sykkelen.

Lås nummer to bør være en virkelig sterk kjedelås. Og husk å sørge for at begge hjulene er låst på sykkelen.

Unngå å gi tyven arbeidsro

Det aller verste du kan gjøre, er å parkere sykkelen et øde sted, langt fra mennesker og belysning. Det er sykler som er parkert slik, som tyven alltid tar først. Spesielt hvis sykkelen din er både dyr og ny å se på. Hvis du har mulighet til det, så unngå å la den stå ute om natta. Har du en garasje, så sett den alltid innenfor. Det kan selvfølgelig være et problem hvis du bor i byen, men finnes det en mulighet for å parkere den i kjelleren, så gjør endelig det. Ellers kan man ta den med opp i leiligheten. Det er litt ekstrajobb, men det er i hvert fall bedre enn å få sykkelen sin stjålet.

Sjekk om sykkelen er stjålet før du kjøper

Mange sykler som blir stjålet blir også solgt på det norske markedet. Spesielt de dyre karbonsyklene er yndede helerobjekter. Derfor skal du alltid huske å sjekke om sykkelen er stjålet først, før du for eksempel kjøper en sykkel på Finn.no, eller andre lignende sider. Det er overhodet ikke vanskelig. Bare gå inn på det FG godkjente sykkelregisteret Bikemember.no, og kontroller om rammenummeret er registrert der. Det krever selvfølgelig at sykkelen er registrert hos Bikemember.no og ikke et av de andre sykkelregistrene. Det finnes kun to FG-godkjente sykkelregistre i Norge, Bikemember.no og Falck/Securmark. Så hvis du ikke finner sykkelen du leter etter på det første stedet, så anbefaler vi at du sjekker det andre også. Du skal også være oppmerksom på at det finnes andre sykkelregistre også, men disse er ikke FG-godkjente.

Hvis sykkelen ikke er registrert noen steder, så kan det være nærmest umulig å se om sykkelen er stjålet eller ikke. Derfor anbefaler vi deg å registrere sykkelen din så fort som mulig. På den måten har du også en større sjans til å få sykkelen din igjen, hvis du skulle være uheldig å få den stjålet.

Les mer om Bikemember.no

Hvem stjeler sykler?

I prinsippet finner man sykkeltyver i alle typer og fasonger. Men man kan allikevel grovt sett dele de opp i to kategorier.

  • Brukstyver

Dette er nok den mest meningsløse og kanskje det mest irriterende slaget. Brukstyvene finner for eksempel en sykkel på vei hjem fra fest, for deretter å kaste den i grøftekanten når de nærmer seg målet. Syklene blir som oftest funnet av en tilfeldig forbipasserende, som varsler politiet.

  • Vinningstyver

Vinningstyvene går målrettet etter sykler og sykkeldeler de kan selge videre for egen vinning. Man kan igjen dele dem opp i to kategorier, Opportunisten og den Profesjonelle Sykkeltyven. Opportunisten er som regel en vanekriminell og stjeler mer eller mindre alt av verdi. Den Profesjonelle er som oftest mer organisert, og stjeler som oftest kun de dyre syklene – og gjerne på bestilling.

Så gjør deg selv en tjeneste og vær med på å gjøre livet surt for sykkeltyvene, og registrer deg hos Bikemember.no i dag!

Les mer på Syklistenes Landsforening.

4.7/5 - (4 votes)