Oversikt
Noen ganger trenger man penger i en fart. Det kan simpelthen ikke gå fort nok. Det kan hende TV-en plutselig gikk i stykker, eller en uforutsett regning plutselig skal betales. Da er det godt det finnes muligheter for å låne penger på dagen. Og siden det skal gå fort, så skal det også være ukomplisert.
Det finnes mange forskjellige utbydere på nettet, noe som faktisk kan komplisere hele prosessen med å finne det beste lånet på dagen med det samme. Heldigvis finnes det også sammenligningstjenester som hjelper deg med å finne det beste og billigste lånet for deg. Nettopp en slik oversikt og sammenligningstjeneste finner du her på siden, slik at du enkelt kan finne den riktige løsningen for deg. For vi er alle forskjellige, og den riktige løsningen for deg er ikke nødvendigvis den riktige for en annen.
Les derfor med videre her, og finn det beste lånet på dagen for deg!
Hva er et lån på dagen?
Hvis du søker om et lån på dagen, så søker du kort fortalt om et forbrukslån. Slike lån kjennetegnes ved at du ikke behøver å stille sikkerhet, slik du som oftest skal gjøre i banken. Det er som oftest alltid snakk om små beløp, og utbyderne har egentlig ingen interesse i å høre hva du har tenkt å bruke pengene på. Det faktum at du ikke behøver å stille sikkerhet, gjør også at søknadsprosessen blir veldig ukomplisert, og du derfor kan få pengene utbetalt nærmest med det samme.
Et lån på dagen er som sagt et forbrukslån. Det innebærer at du ikke skal stille sikkerhet, og kan bruke pengene på akkurat hva du vil. Det er altså ikke snakk om et huslån eller et billån, hvor du skal stille det du investerer i som pant, hvis du skulle stå i den situasjonen, at du ikke klarer å betale tilbake det du skylder. Et forbrukslån er et lån til forbruk, og lånesummene er som regel ganske beskjedne. Et slikt lån på dagen uten sikkerhet er perfekt for dem som plutselig står og mangler penger til ett eller annet, men som vet at man har penger som snart kommer inn på kontoen. Det kan for eksempel være smart med et forbrukslån, hvis vaskemaskinen har brutt sammen, eller bilen skal på verksted. Det er jo tross alt utrolig sjeldent at lønningsdagen kommer akkurat på de riktige tidspunktene.
Poenget er, at et lån på dagen kan være med til å gi deg et lite pusterom i hverdagen, og hjelpe til i visse situasjoner.
Video: Hvorfor har boliglån, billån og forbrukslån ulike priser?
Hvordan søker man om et lån på dagen?
Når det dreier seg om penger, så er det selvfølgelig alltid noen kriterier og krav man skal kunne imøtekomme. Selv om det kan være små variasjoner fra lånutbyder til lånutbyder, så er de aller fleste kravene slik:
- Du skal være minimum 18 år
- Er norsk statsborger
- Har fast adresse og gyldig og aktiv e-postadresse
- Har som minimum en inntekt på 140 000 kroner
- Har ikke pågående inkassosaker eller betalingsanmerkninger
Men som sagt, så varierer det en smule fra utbyder til utbyder. Mange har for eksempel et minstekrav om en alder på over 21 år, noen ganger opp til 25 år. Men det er også avhengig av hvor mange penger det dreier seg om. Når det gjelder kravene om ingen inkassosaker eller betalingsanmerkninger, kan det også variere en smule. Noen ganger kan en inkassosak være en feil, og betalingsanmerkningen vil derfor også ikke være din skyld. Som oftest bes du dog allikevel om å avslutte disse sakene innen du blir akseptert.
Lån på dagen uten kredittsjekk
At alle pengeinstitusjoner benytter seg av en kredittsjekk før du eventuelt blir akseptert, er en sannhet med modifikasjoner. Når man benytter seg av et lån på dagen uten kredittsjekk, så kan bankene gå inn individuelt og se hva som eventuelt passer i forhold til hva du ønsker. Det innebærer dessverre at lånet gjerne blir dyrere, fordi administrasjonsomkostningene er høyere fra lånegiverens side. De skal rett og slett bruke lengre tid på deg enn ønskelig fra deres side, og låneomkostningene blir dermed høyere for deg, hvis du blir godkjent.
Får man alltid lånet samme dag?
Hvis du søker om et lån på dagen, så er det avhengig av tidspunktet du søker på, hvis du gjerne vil ha pengene inn på kontoen så fort som mulig. I tillegg skal du ha godkjent låneavtalen innen dette tidspunktet. Som oftest skal du ha søkt og underskrevet avtalen innen klokken 12 eller 13. Hvis du rekker å sende bekreftelsen innen det, så får du som regel pengene inn samme dag som du søkte. Hvis du derimot ikke rekker det, så blir du nødt til å vente til neste bankdag. Hvis du skulle være så uheldig å virkelig trenge pengene på en fredag, men ikke rekker tidsfristen, blir du altså nødt til å vente til mandag etter helgen.
Hva er et SMS-lån?
Det er ikke helt vanlig i Norge enda, men har vært populært i Sverige i flere år. Navnet kan være litt misvisende, fordi det ikke lengre kun foregår på SMS, slik det gjorde det før smarttelefonene kom. Den gang skulle man bare søke om en sum og sende en SMS, for deretter å motta en bekreftelses-SMS. Det foregår fortsatt på telefonen, men med dagens små smarttelefoner, er prosessen for så vidt den samme som om du var foran datamaskinen der hjemme. Man bruker likevel fortsatt begrepet ”SMS-lån”, og det er mer eller mindre for å vise til at det er snakk om små beløp, normalt fra 1000 kroner opp til maksimum 20 000 kroner.
Lån på dagen med BankID
Som beskrevet ovenfor, så kunne man tidligere underskrive låneavtaler med en kode man fikk på en SMS. I dag foregår underskrivingen av låneavtaler på nettet nærmest utelukkende ved hjelp av BankID. Sikkerheten skal alltid være i høysetet når man skal låne ut penger, og ved hjelp av BankID kan långiveren være helt sikker på at det faktisk er deg som vil låne pengene. Ved hjelp av BankID kan man også raskere foreta en kredittvurdering av låntaker, og prosessen blir dermed effektivisert.
Når det gjelder kredittsjekk, så skal man huske på at det ikke kun er en sikkerhet for lånegiveren, men også for deg. Det er verken i utbyderens eller din interesse at du opptar et lån du ikke er skikket til å håndtere.
Hvordan finner man det beste tilbudet på et lån på dagen?
Når det gjelder å finne det aller beste lånet tilgjengelig for deg, så handler det om å sammenligne priser. En sammenligningstjeneste som vår viser deg hvilke tilbud som finnes der ute på akkurat den summen du søker. Når du ser listen over de forskjellige utbyderne du synes ser interessante ut, så klikker du deg inn på lenken som fører deg til utbyderens hjemmeside. Først her er det du kan få en oversikt over hva lånet kommer til å koste deg.
Når du skal sammenligne lån, så er det viktig at du holder øye med et par ting. For det første skal du selv ha laget et budsjett og regnet ut hvor mye du har råd til å betale tilbake i måneden. Noen utbydere gir deg lengre løpetid enn andre, noe som kan passe godt til en slunken lommebok – men jo lengre løpetid du har på lånet, jo mer betaler du i renter og gebyr – lånet blir altså dyrere jo lengre du lar det stå. Finn derfor alltid ut av hvor mye du maksimum kan betale i avdrag på lånet i måneden, og hold deg til det. Jo fortere du blir gjeldfri, jo billigere blir lånet.
En annen ting som er viktig å holde øye med, er den effektive renten. Noen utbydere kan reklamere med en lav nominell rente, men denne renten gir deg ikke alle svarene. Den effektive renten derimot, inneholder alle utgiftene forbundet med lånet. Hvis du har stålkontroll på den effektive renten, så slipper du ingen ubehagelige overraskelser i fremtiden når lånet skal nedbetales. For det skal den uansett.
Legg et budsjett
Å låne penger skal ikke være en naturlig del av ens hverdagsøkonomi. Et lån skal kun tas med vissheten om at du lett kan betale tilbake det du skylder. For å være helt sikker på at lånet kan tilbakebetales uten problemer, så bør du lage deg et budsjett før du underskriver en låneavtale. I dette budsjettet skal du skrive ned alle utgifter du har om måneden, både de faste og løse utgiftene. Her er det viktig at du går flere måneder både frem og tilbake i tid, da det er mange regninger som kommer kvartalsvis og halvårlig. Det siste du vil, er å ikke være i stand til å betale strømregningen når den en gang kommer.
Deretter skal du trekke fra alle de utgiftene du har notert ned per måned med din månedlige inntekt. De pengene du har igjen er rådighetsbeløpet ditt, og det er fra denne summen du skal finne ut hvor mange penger du har råd til å betale tilbake om måneden. Her er det viktig å være ærlig overfor seg selv, og ikke verken legge listen for høyt eller lavt.